Kuşkusuz robot teknolojisinin en çok etkilediği sektörler arasında hizmet sektörü yer alıyor. Turizm de bir hizmet sektörü olduğu için meslekleri dönüştürürken müşteri alışkanlıklarını da dönüştürüyor. Robot rehberler, Aİ haritalar, yapay zeka uygulamaları gezilecek pek çok yerin size tüm tarihini sayfalarca anlatabiliyor, size eşlik edebiliyor.
Özellikle turizm rehberleri ve seyahat acentelerinin yükselen yeni trendlere yönelik nasıl bir aksiyon alacağı merak ediliyor. Çünkü bir gezgin bavulunu alıp hiç bilmediği bir ülkeye gidiyor ve uygulamaların önerdiği her alanı gezebiliyor. Önemli kültürel yerleri QR kodlar aracılığıyla keşfedebiliyor. Yabancı dil ise Translate uygulamalarıyla dili çevirebiliyor. Seyahat tutkunları için yapay zeka ve teknoloji güzel ve işleri kolaylaştıran bir durumda görünse de istihdam için birçok kişiyi zorlayacak gibi görünüyor.
Düşünsenize gelecekte turist rehberinin yerini robotlar dolduracak. Hatta doldurmaya başladı. Dolayısıyla turizm şirketlerinde çalışan kişi sayılarında azalma yaşanabilir. Günümüzde hamile kalabilme özelliği olan robotlar konuşulurken birçok mesleği yapabilecek olan robotların var olma düşüncesi yadsınamaz bir gerçektir. Halihazırda turizm sektöründe, özellikle yeme içme alanında hareket etme kabiliyeti olan robotların kullanıldığı videoları görmüştük. Hizmet robotları olarak bilinen bu robotlar içecek doldurabiliyor. Sohbet robotları ise sizlere chatbox özellikleri sunabiliyor. Kafanıza takılan her soruya yapay zeka ile oluşturulmuş yanıt veren robotlarla iletişim kurabiliyorsunuz. Birçok rezervasyon sitesindeki müşteri hizmetleri bölümü buna örnek verilebilir. Kimi robotlar temizlik yapıyor kimi robotlar size etrafı anlatabiliyor kimi robotlar ise yemek pişiriyor. Rehberlik yapan robot mu olmayacak?
Günümüzde her şey değişirken bir gezginin deneyimleri de değişiyor. Rehber kitaplar yerine telefondaki uygulamalardan gittiğimiz yer ile ilgili birçok bilgiye ulaşabiliyoruz. Tourist İnformation masalarına bile uğrayan insan sayısında azalma oldu. Seyahat acentelerini de zora sokan teknolojik gelişmeler sonucu sektörde değişimler yaşanıyor. Acenteler müşteri bulabilmek için sosyal medya uygulamalarında videolar çekiyor, paylaşımlar yapıyor.
Bir turist önce bilet alırdı, acentelere ulaşırdı. Hatta gideceği ülkede kendi diline yakın insanlar bulmaya çalışırdı. Nasıl gideceğim, nasıl yapacağım? Sorularını sorardı. Artık sosyal medya uygulamalarında fenomenlerden gördüğü yerleri kaydedip bir bilet alıp kendi başına direkt gidebiliyor. Hatta gittiği otellerde kendisine robotlar hizmet verebiliyor. Geçenlerde okuduğum bir haberde; ‘’Dünyaca ünlü oteller zinciri Hilton ve IBM, otelcilik ve konaklama sektörüne hizmet edecek bir robot projesini tanıttı. Connie adıyla anılan bu robot, ismini Hilton otelleri zincirinin kurucusu Conrad Nicholson Hilton’dan almış. Concierge hizmetleri vermeye yönelik olarak tasarlanan Connie, IBM’in yapay zeka teknolojisi çözümü Watson’ı kullanıyor.’’ cümleleri yer alıyordu.
Yapay zeka ile seyahat alışkanlıklarımızın yapılış şekli bile değişiyor. Bazı mesleklerin istihdam oranında azalma olsa da farklı yer görmek isteyenler ”Nasıl yapacağım?” sorusunu sormak yerine artık elindeki telefona güveniyor ve yola koyuluyor. Bakalım yeni Aİ düzeni turizmde neler yapacak? Sektördekilerin teknolojik gelişmelere karşılığı ne olacak?