Kader İle İlgili Ayetler ve Mealleri
Kader, İslamiyet’in kutsal kitabı olarak kabul edilen Kuran-ı Kerim içerisinde yer alan ayetler bulunmaktadır. Aslında kaderin anlamı ölçü, miktar, sınır anlamına gelmektedir. Bu sebeple Allah tüm insanların ömürlerini bir ölçü ve sınır getirerek yaratmıştır. Kuran-ı Kerim Kader ile ilgili ayetlerine detaylarıyla bakılacak olursa;
Tevbe suresi 51. ayet der ki Rabbimiz bizim için ve yazmışsa yazılanlar başımıza gelecektir. Sadece Allaha güvenin demiştir.
Kamer süresinin 49. ayetine göre; Şüphe olmasın ki biz her şeyi doğru ölçüde ve sınırda yarattık ve kaderlerini belirledik
Enfal suresinin 68. ayetine göre; Eğer affedileceğinize dair daha önceden Allah tarafından verilmiş bir karar olmasaydı esirlere bedel olarak alınan fidyeden dolayı size büyük bir azap gelecekti.
Rad suresi 39. ayete göre ise Allah dilediğini siler dilediğini bırakır kitap onun katındadır.
Kader konusu İslam alimleri arasından bazı içerikleri farklı meal etmişlerdir. Bir kısım İslam alimleri Kader yani alın yazgısının ana rahminde yazıldığı ve kesinlikle değişmeyecek olduğunu savunurken diğer bir İslam alimleri için Evet Alın yazısı insan oğlu için Allah tarafından yazılmıştır.
Ancak doğru ve yanlışların yer aldığı bir kitap insanlığa indirilmiş ve doğru yola girmesi günaha girdiğini anladığı anda tövbe etmesi ve yapmaması çok dua etmesi durumunda bir takım değişimlerin Allah tarafından olabileceği yönünde yorumlanmaktadır.
Yani alın yazısı ana rahminde doğumundan ölüm sürecine kadar olan yaşam çizgisi olarak tanımlanmakta olası insan başına gelecek kaza ve belalardan uzaklaştırmak için zekat ve sadaka verilmesi duaların yapılması kul hakkına girilmemesi durumunda Allah tarafından korunacağı bilgiler dahilinde yer almaktadır.
Bakara suresi 155-157. ayete göre İnsanlığın bela ve fitnelerle imtihan edileceği her türlü sıkıntıyı olgunlukla ve sabredenler sonunda Allah’ın onlara ikramı ile müjdelenmektedir.
Kuran-I Kerim’de Kader Hakkındaki Tüm Ayetler…
Kader Allah tarafından insanların yaşamları boyunca yaşayacakları olayların yazıldığı bir bilgi olarak tanımlanmaktadır. Kader ile ilgili Kuran-ı Kerimde geçen tüm ayetlere bakılacak olursa; zümer 5. ayet, fussilet 10. ayer Ala 3 ayet, Rad 2. ayet, sebe 11. ayet, nahl 13. ayet Hac 36. ayet, Lokman 20 ve 29. ayetler, Casiye 12. ayet, Enbiya 79. ayet, Sad 13. ayetlerde yer almaktadır.