Parmak ucu yürüme, bebek ilk yürümeye başladığında normal karşılanırken, 2-3 yaş sonrası devam eden istikrarlı parmak ucu yürüme değerlendirilmesi gereken bir durumdur.
Parmak ucunda yürümenin yüzde 90 gibi büyük bir bölümü idiyopatik (sebebi bilinmeyen) veya alışkanlıktan kaynaklanmaktadır. Ancak durum böyle olsa bile belli bir takip döneminden sonra bu çocukların da tedaviyle takibi gerçekleştirilmektedir. Çünkü ısrarcı parmak ucunda yürümenin sonucunda ayak yapısında kalıcı bozukluklar oluşabilir.
Parmak ucunda yürümenin sebebi bilinen yüzde 10’luk bölümünde serebral palsi, kas hastalıkları gibi nörolojik problemler olabilir. Bu nedenle parmak ucunda yürüyen çocukların çocuk ortopedisti haricinde çocuk nörolojisi tarafından da görülmesi önerilmektedir.
Ayrıca parmak ucunda yürüme otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi durumların erken dönem belirtisi olabileceği için bu konuda da dikkatli olmak gerekir.
Parmak ucunda yürümenin tedavisi nasıl yapılır?
Parmak ucu yürümesi olan çocuklarda erken dönemde başlanan fizik tedavi, çoğu hastada ameliyatla tedavi gereksinimini ortadan kaldırmakta ve parmak ucu yürümenin düzelmesini sağlamaktadır.
Bu nedenle, hem fizik tedavi egzersizlerini hem de evde yapılacak egzersizleri aksatmadan ve doğru bir şekilde uygulamak önemlidir. Fizik tedavide uygulanan yöntemler şunlardır:
· Germe, güçlendirme,
· Yürüyüş eğitimi,
· Manuel terapi yaklaşımları,
· Kinezyo bantlama yöntemleri ve entegrasyon stratejileri.
Egzersizler düzenli ve etkili yapılmasına rağmen parmak ucunda yürüme halen devam ediyorsa önce gece sonra gece-gündüz kullanımlı AFO denilen ortezler kullanılabilir. Bu cihazın kullanılmasındaki amaç yine baldır kaslarının esnetilmesidir.
Germe egzersizlerine ve AFO kullanımına rağmen devam eden durumlarda seri alçılama yapılabilir. Cerrahi dışı yöntemlerin düzenli yapılmasıyla, altta yatan nörolojik bir problem yoksa parmak ucunda yürüme büyük oranda tedavi edilebilir.
Çocuğunuz için en iyi olabilecek tedavi seçenekleri hakkında bilgi edinmek için hekiminizle ve sağlık uzmanınızla görüşmeniz önerilmektedir.