‘Aşılama sadece çocukluk çağına hapsedilmeyip, bütün yaş gruplarına yapılmalı’

Aşılama sadece çocukluk çağına hapsedilmeyip, bütün yaş gruplarına yapılmalı
expand

KAYNAK DHA

Türkiye’nin, çocukluk çağı aşılarında çeşitlilik ve kapsama alanı açısından, bulunduğu coğrafyadaki en iyi ülkelerden biri olduğunu söyleyen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, 15 farklı aşının aktif olarak uygulandığını belirtti. Çocukluk çağı aşılarının sahada yüzde 96’nın üzerinde kapsama alanına sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Şener, toplumun yüzde 96’sından fazlasının aşılandığına dikkat çekti. Prof. Dr. Şener, “Bağışıklama sadece çocukluk çağına kısıtlı bir tablo değildir. Özellikle Covid-19 süreciyle şunu öğrendik ki, erişkin çağdaki kişilerin ve yaşlıların da aşılanması çok önemlidir. Dolayısıyla ömür boyu bağışıklamanın büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Yani aşıları sadece çocukluk çağına hapsetmiyoruz. Aşılamayı bütün yaş gruplarına yaymamız lazım. Türkiye bu açıdan bazı aşı tiplerinde geride kaldı. Özellikle zatürre aşısının 65 yaşın üstünde daha yaygın hale gelmesi lazım” dedi.

‘İSTEĞE BAĞLI AŞILARDA BİLİNÇLENDİRMEYİ ARTTIRMAK GEREKLİ’

Covid-19 salgını sürecinde aşı uygulanan ve uygulanmayan kişilerde hastalık tablosunun çok farklı seyrettiğini anlatan Prof. Dr. Alper Şener, menenjit aşısının da çocukluk yaş grubunda isteğe bağlı aşılardan biri olduğunu hatırlatıp daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Yaşlılarda Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) aşısının, solunum yolu enfeksiyonlarıyla bulaşan hastalıklar içinde öne çıkmaya başladığını kaydeden Şener, “Yaşlılarda zona hastalığı ile ilgili aşılar uygulanmalı. Çünkü bunların bazıları ölümcül olabiliyor. Bazıları ise hastalığı atlattıktan sonra uzun dönem ağrı yaşayabiliyor. HPV (İnsan Papilloma Virüsü) aşısı Türkiye’ye geldi ama çok yaygınlaşmadı. Bu rahim ağzı kanseriyle direkt ilişkili bir hastalık. Sadece çoklu cinsel partnerle karşı karşıya kalınan bir hastalık değil. Toplum içinde başka yollarla da alınabilen bir virüs. 13 -18 yaş arası aşılamayı yaygınlaştırmak gerekiyor. Maalesef bu da Türkiye’de genişletilmiş bağışıklama takvimi içinde değil, isteğe bağlı olduğu için hem bilinçlendirmeyi arttırmak gerekli hem de meblağ olarak aşıyı ulaşabilir sınırlarda tutmak lazım. Ayrıca HPV konusunda bilgi düzeyini arttırmak lazım” diye konuştu.

‘AŞI OLAN GRUP ÖLÜMDEN, SAKATLIKTAN, KANSERDEN KURTULABİLİR’

Toplumda aşılarla ilgili bilgi düzeyinin arttırılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Şener, aşı karşıtlığının toplum sağlığı açısından büyük riskler içerdiğini belirtip, şöyle devam etti:

“Aşı olan bir grup ölümden, sakatlıktan, kanserden kurtulabilir. Hepatit aşısı Türkiye’de çok yaygın yapılıyor. Karaciğer kanseri ve sirozdan koruyan bir aşıdır. Herhangi bir hastalık da aşı ile korunabilen bir hastalıksa toplumdaki genel bağışıklık oranı yüzde 96’nın üzerindeyse bir sorun yok. Ama yüzde 94 bile olsa özellikle kızamık, su çiçeği gibi bulaşıcılığı yüksek bir hastalıkta bütün ülkede yaygın bir salgına neden olabilir. Covid-19’da aşılanmayan popülasyon, hastalığı yaygın ve yoğun geçirdi. Bazıları yoğun bakıma yattı ve ölümle sonuçlandı.

HSV, HPV gibi aşılar toplum sağlığı açısından da önemli. Aşılama olduğunda hastalık yavaş yavaş toplumdan elimine oluyor. En basit örneği çocuk felcidir. 1972 doğumluyum. Ben ilkokuldayken, yürüyemeyen, bacağı tutmayan arkadaşlarımız vardı. Bugün çocuk felci elimine oldu. İşte aşıların koruyuculuğu, vurucu etkisi burada görülüyor.

Kızamık 1996’lı yıllarda köylerde salgına yol açıyor ve ölümlere neden oluyordu. Bugün bunu görmüyoruz. Arada 30 yıllık bir periyod var ve kızamıkla ilgili ölüm ve salgın kavramları lügatımızdan çıktı. Yeniden girmemesi için aşı takvimi içinde aşıların düzenli yapılması lazım. Eğer bunları takip etmezsek Türkiye nüfusu hızlı artan bir ülke olmasa da hızlı göç alan bir ülke olduğu için göçmenler geldikçe toplumdaki aşılama ve bağışıklama oranı düşer. Bir birim dahi düşmesi beklenmedik sonuçlara yol açabilir.”

Eylül 10, 2024

Galatasaray, ayrılığı resmen duyurdu! Alexandru Cicaldau…

KAYNAKCnnturk.comGalatasaray, Rumen orta sahası Alexandru Cicaldau’nun ayrılığını resmen açıkladı.Sarı-kırmızılılar, Cicaldau’nun...

Eylül 10, 2024

Son dakika haberi: Narin’in babası serbest bırakıldı

Son dakika haberine göre; Gözaltına alınan Narin'in babası akşam saatlerinde...

Eylül 10, 2024

Narin görmemesi gereken bir şey mi gördü? Katil amcası mı abisi mi? Amca Salim Güran’ın ifadesi ortaya çıktı! Annesi ifadesinde ne dedi?

KAYNAKCnnturk.comNarin ile ilgili Son dakika haberi... Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan...

Eylül 10, 2024

A Millî Takım, İzmir’de Kerem Aktürkoğlu ile 3 puana uzandı

KAYNAKCnnturk.comA Millî Futbol Takımı’mız, UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup...

Eylül 10, 2024

ABD’de şaşırtan anket! Müslümanlar kime oy verecek?

KAYNAKAAAmerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) tarafından 25-27 Ağustos'ta 1115 Amerikalı kayıtlı...

Eylül 10, 2024

Telefon kayıt ücreti ne kadar? 2024 imei kayıt ücreti fiyatı nedir? Güncel imei ücretleri!

KAYNAKCnnturk.comYurt dışı seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyen kullanıcıların Türkiye...