Namaz kılmak, İslam dininin ikinci şartıdır ve farz olarak buyrulmuştur. Allah’tan bağışlanma dilemek, yalvarmak ve eğilmek anlamına gelmektedir. Müslüman alemi için en önemli ibadetlerden birisidir.Akşam namazı diğer namazlardan daha farklı kılınır. Vakti dar olduğundan kılarken dikkat etmek ve namazı tekrarlamamak önemlidir. Akşam namazında diğer namazlardan farklı olarak önce farz sonra sünnet kılınır. Aynı zamanda sabah namazı gibi kısa süren bir namazdır. Kadınlar ve erkekler için akşam namazının kılınışında herhangi bir farklılık bulunmaz.
AKŞAM NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Akşam namazı, akşam ezanının ardından kılınmaktadır. 3 farz ve 2 sünnet olmak üzere beş rekattır. İlk önce üç rekat olan farz namazı kılınır, ardından 2 rekat sünnet namazı kılınarak ibadet tamamlanır.
AKŞAM NAMAZI NASIL KILINIR? AKŞAM NAMAZI KILINIŞI
Akşam namazının kılmaya başladığınızda ilk olarak Kamet getirilir ve niyet edilir;
“Niyet ettim Allah rızası için bu günkü Akşam namazının üç rekat farzını kılmaya”
Ardından tekbir getirilir “Allah’u Ekber” ve erkekler iki elini avuç içleri açık olarak, baş parmaklarını kulak memesine değecek şekilde, kadınlar ise aynı biçimde göğüs kısmında tutar ve;
Eller göğüs hizasında kavuşturulduktan sonra Sübhaneke okunur.
Euzü Besmele çekilir;
“Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim” ardından Fatiha Suresi okunur. Fatihayı okuduktan sonra bildiğiniz üç sureyi okuyabilirsiniz.
“Allah’u Ekber” yeniden tekbir getirildikten sonra Rükü’a eğilinir ve “Subhane Rabbiyel Azim” üç kere söylenir.
Rükü’dan doğrulduğunuzda ise “Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd” söylenir ve yeniden tekbir getirilerek Secdeye gidilir.
Secde de üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” dile getirildikten sonra, yeniden tekbir ve doğrularak oturulur. Secdeye üç kere daha gidildikten sonra ikinci rekat için ayağa kalkılır.
Bu şekilde üç farz ve iki sünnet kılındıktan sonra, ikinci sünnetin son safhasında;
Doğrulup oturulur ve tekbir getirilir. Sırasıyla; Ettehıyyatü, Salli ve Barik duaları, Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunur. İlk olarak sağdaki meleklere sonra soldaki meleklere selam verilir.
Selam esnasında “Es Selamu Aleykum Ve Rahmetullah” söylenir ve ibadetiniz tamamlanır. Eğer istek ve dilek, bağışlanma, af dilemek istiyorsanız namazınız tamamlandıktan sonra yapabilirsiniz.
AKŞAM NAMAZI NE ZAMANA KADAR KILINIR?
Rivayetlere göre akşam namazı güneşin batması ile başlayıp, batmasının sonunda ufuta kalan son ışık, aydınlık kaybolana kadar devam eder. Peygamber Efendimizin bir hadisinde de bu şekilde açıklanmıştır;
“Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufkun kayboluşudur” (Tirmizî, Salât, 2; 282)